en tegneserie af Kaj Framke

Persongalleri

Kollektivet Spelt-segmentets beboere er en broget flok. Det eneste, de allesammen har til fælles er nok, at de bor under samme tag. Deres indbyrdes forskelligheder er tit det, der driver historierne, vittighederne, konflikterne og glæderne – til deres egen og ikke mindst til læsernes moro og rekreation.

Det er derfor bedst at vide lidt mere om Spelt-Segmentets beboere, for at man helt kan forstå, hvorfor de gør som de gør, og hvorfor der nu engang sker de ting i kollektivet som der sker. Derfor følger her en lille vejledning i de forskellige beboeres personligheder. Forhåbentlig giver det en bedre forståelse og måske endda en ny dimension i striben for jer læsere.

Familien Spelt …

Vita

VitaKollektivets stifter. Hippiesjæl med sund indstilling til fødevarer, forbrug, fritid og forsørgelse af kollektivet. Hun underviser i klassiske sprog og oldtidskundskab på det lokale gymnasium, syr selv sit tøj, dyrker selv maden i kollektivets store køkkenhave, opdrætter selv høns og lejlighedsvis en gris til jul. Hun er kollektivets optimistiske sjæl, der holder sammen på den brogede flok med sit engagement og friske gå-på-mod. Hun er gift med Ralf og har børnene Emma, Sofus og Storm.


Ralf

RalfVitas distræte ægtemand og kollektivets medstifter. Ralf er musiklærer på den lokale friskole, hvor han også underviser i Engelsk, Tysk og Historie. En livsglad og verdensfjern drømmer, ligeledes med hippiebaggrund, der nyder sine små sysler, sin kone og sine tre børn. Passioneret musiker og ølbrygger med egen bygmark og egne humleranker.


Emma

EmmaRalf og Vitas ældste barn. Gennemført Goth i sort tøj med matchende mørkt sind, galsindet adfærd og diagnosticeret ondskab. Hun er imidlertid ganske selektiv med, hvem ondskaben rammer. Kvalitet går helt klart forud for kvantitet, lidt er godt, og det er langt sjovere at sparke opad end nedad. Når Emma skydes i skoene at hun i virkeligheden er en hippie, ligesom resten af spelt-familiens medlemmer, når hun lader sine udspekulerede nålestik gå ud over borgerlige lokalpolitikere og de indremissionske, er hun ikke sen til at understrege, at hun kun gør det for at være ond, og at Benedictes datter Veronica er hendes yndlingsoffer, så hun sparker i hvert fald ikke kun opad. Emma er også stor musikelsker – især af mørk musik, og i øvrigt en læsehest med hang til britiske klassikere og antik litteratur – til sin mors store glæde.


Sofus

Ligesom sin storesøster, Emma, er Sofus en læsehest, omend interesseområdet er mere ovre i Sofusdet naturvidenskabelige med hovedvægt på biologien. Sofus bidrager til kollektivets abonnement på ‘Nature’, og går sine forældres lærergerning efter, når han på tålmodigste vis prøver at indgyde Mikes søn Bo et minimum af læring og dannelse. Sofus er en godmodig hippie om nogen, med hang til store trøjer med fredssymboler på, også han er stor musikelsker med Beatles, Greatful Dead, Joni Mitchell, Janis Joplin og flere i samme dur (og mol) som favoritter.


Storm

StormRalf og Vitas yngste søn. En lille hyggespreder med mere end en babyhjerne mellem ørerne. Han er fast følgesvend for husets kæledyr Python, og altid klar til at give plottet et nap med med sin charmerende tilstedeværelse og sine vittige ansigtsudtryk. Storm er samsovende slyngebarn, og har i sit korte liv aldrig smagt andre konventionelle fødevarer, end det Mike og Benedicte til Vitas store fortrydelse kommer for skade at give ham, når de agerer babysittere i Pythons fravær.


Det umage par …

Ahmed

AhmedPolitisk flygtning fra Saudi-Arabien med humanitær opholdstilladelse i Danmark. Han flyttede hertil, da han i sin studietid ved Cambridge blev kærester med Claus. Ahmed har en hjerne på størrelse med en planet, en ph.d. i højenergifysik, en IQ på kun lige under Grahams tal og desuden polyglot … nårh ja, og homoseksuelt gift, selvom det ikke er noget han går særlig meget op i. Desuden er han militant ateist, antiracistisk verdensborger og fritænker, udover permanent langtidsledig, da ingen arbejdsgiver vil ansætte en indvandrer – eller for den sags skyld højtuddannede og overkvalificerede mennesker, der forlanger ordentlig løn og rimelige arbejdsforhold.


Claus

ClausØkonomiuddannet ultraliberalist, medlem af Liberal Alliance, aktiv børsspekulant og iværksætter. Behersker økonomisk kodesprog som var det hans modersmål, ofte til omgivelsernes store irritation. Er desuden gift med Ahmed, som han mødte under sine studier i Cambridge. Og hvorfor de er gift, forbliver et af kollektivets store ubesvarede gåder. Claus kan få økonomisk vinding ud af alt, og er tydeligvis ikke generet af, at han har forsørgerpligt over Ahmed. Formentlig på grund af det skattefradrag, der følger med.


Den sammenbragte familie …

Benedicte

BenedicteBenedicte er kollektivets ukronede stil- og modedronning. Hun er ikke bare helt oppe på beatet med, hvad der er in inden for tøj- make-up- og hårmode, men også spændende trends på de sociale medier, fitness, shopping og – you name it! Hun er for real en selvbevidst kvinde med fingeren på pulsen og hun ved alt om, hvad der rører sig blandt jet-set celebrities på de bonede gulve. Hun er mor til Veronica, hendes søde lille prinsessepige, og samlevende med Mike og hans søn Bo. I den sammenbragte familie var det Benedicte, der tog initiativ til at bosætte sig i bofællesskabet, efter at hun havde læst i ‘Woman’, at det var hipt at bo i kollektiv – og det bliver det ved med at være, indtil modsatte er bevist (fx hvis det kommer til at fremgå i ‘Q – Et Univers af Kvinder’, at det ikke er hipt længere).


Mike

MikeMike er kollektivets handyman, far til Bo, og med garanti den eneste i Spelt-segmentet, der stemmer konservativt. Han er aktiv hjemmeværnsmand, veteran fra Irak og Afghanistan, og egentlig ikke så meget til kollektivlivets føleri og hippetanker. Men når nu hans samlever Benedicte så gerne ville … og det skulle jo også være så sundt at flytte på landet. Heldigvis er der altid noget på det nedlagte landbrug, der trænger til en kærlig hånd. Ellers er der altid en af bilerne, knallerten eller som minimum Bertels cykel, der skal strammes et eller andet på. Så selv om den garvede soldat er omgivet af nyttige idioter af fredselskende halalhippier, trives han nu meget godt alligevel.


Veronica

VeronicaBenedictes datter, kollektivets forsagte lille lyserøde feprinsesseballerina ofte iført pailletter, tiara og tyl-skørt. Elsker lyserødt legetøj i plastic, har en stor samling Barbie, MyLittlePony, ZuhZuhPets og whatnot. Hun er en optimistisk dagdrømmer, der venter på prinsen på den hvide hest. Oftest må hun nøjes med heksen på den sorte drage, Emma, hvis yndlingsoffer hun hurtigt blev efter at hun, og hendes mor Benedicte, flyttede ind.


Bo

BoMikes tomhjernede søn. Bo er et ubekymret menneske, hvis sværeste valg i livet synes at være, om det i dag skal være Patrick eller Nike-sokker, buksebenene fra heldragten fra H2O skal puttes ned i. Bo er god til voldelige computerspil, elsker actionfilm og at lege krig. Tegneserier kan han også godt lide, selvom alle de mange bogstaver godt nok forvirrer ham. Viden og logik er ikke det hotteste hit hos Bo, til Sofus’ store fortrydelse og Emmas lejlighedsvise fryd.


 

Single og kæledyr …


Bertel

BertelSpelt-segmentets computernørd par excellance. Ingen er over eller under Bertel, når der skal opsættes computere, netværk, servere – hvad som helst, der involverer kode i etter og nuller. Desuden er han en ferm gamer og rollespiller, og dermed Emmas foretrukne legeonkel. De mange penge, Bertel bruger på Rolle- og Computerspil tjener han ved sin tjans som teknisk supporter. På ét felt er han til gengæld ingen ekspert. Han er evighedssingle med konstante hjertekvaler, hvis eneste kærester har været i Second Life, Oblivion og Skyrim. Hvad han har af internetbrug ud over online spiltjenester præges selvfølgelig også af hans afsporede kønsliv.


Python

PythonKollektivets ubestridte maskot, den godmodige (og notorisk kaffeafhængige) kæler- og klappeslange, der trods det lidt misvisende navn faktisk er en Boa. Er ligesom Emma og Sofus en læsehest og er tit behjælpelig med notattagning og beregning, når Ahmed skal løse et nyt kvantemekansik problem. Python er involveret i alt, hvad der foregår i kollektivet og indtager enhver funktion, der er nødvendig i situtionen (fx som læge eller detektiv). Den bestyrer desuden sin egen brevkasse og statistiske institut, og er altid god for en flabet attitude og/eller et sigende ansigtsudtryk som kommentar til kollektivbeboernes mere – og især mindre begavede påfund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>